Kornea, katarakt ve refraktif cerrahi konusunda yurtdışında eğitim almış olan ve çalışmalar yürüten Pamukkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalı öğretim üyesi Doç. Dr. İbrahim Toprak son günlerde sıkça gündeme gelen “akıllı lensler” hakkında açıklamalarda bulundu.
Nedir bu akıllı lens?
“Son günlerde gündemde olan bu “akıllı lens” kavramı katarakt ameliyatı esnasında göz içine yerleştirilen uzak ve yakının görülebilmesini sağlayan suni lensleri belirtmektedir. Ancak, ben bu noktada bu tanımın içine farklı özellikleri olan gelişmiş diğer lensleri de dâhil etmek istiyorum. Nitekim kullanılan “akıllı” terimi ileri teknolojiyi de temsil etmektedir.”
Akıllı lensler hangileridir?
“Katarakt ameliyatı esnasında yerleştirilen uzak ve yakın mesafeyi görmeye yarayan çok odaklı (multifokal veya trifokal) göz içi lensler, yüksek astigmatizmayı düzelten (torik) lensler ve lazer ameliyatına uygun olan ya da olmayan (saydam tabaka inceliği ve keratokonus nedeniyle) yüksek miyopi tedavisinde kişinin doğal merceğine dokunmadan göz içine yerleştirilen kontakt lens benzeri lensler (fakik lens) sayılabilir. Bu sayede hastalarımıza, uzak-yakın görme, mevcut astigmatizmayı düzeltme ve kalın camlı gözlüklerden kurtulma imkânı sunabilmekteyiz.”
Akıllı lensler herkese uygun mu? Risk var mı?
“İşte tam bu nokta “akıllı lens” uygulamalarının “en önemli” kısmıdır. Hiçbir cerrahide sıfır risk söz konusu değildir. Doğru hasta seçimi, hasta beklentilerinin iyi anlaşılması ve tam bir bilgilendirme ile çok başarılı sonuçlar alınabilmektedir. Ameliyat öncesinde yapılması gerekenler, tecrübeli bir göz hekimi tarafından yapılacak olan detaylı bir göz muayenesi, ileri testler ve bu testlerin doğru yorumlanmasını içermelidir. Bu sayede hastanın “akıllı lens” uygulamasına uygun olup olmadığı ortaya koyulabilir. Örneğin, şeker hastalığına bağlı ağ tabaka hasarı (diyabetik retinopati), sarı nokta hastalığı, kornea dediğimiz saydam tabakadaki anormallikler, şaşılık ve göz tembelliği gibi durumlarda “çok odaklı uzak-yakın lenslerin” kullanılmaması gerekir. Diğer taraftan, kişiler “akıllı lens” için uygun olsalar dahi ameliyat sonrasında karşılaşılabilecek durumlar hakkında net bir şekilde bilgilendirilmelidir.
“Sonuç olarak, en başta hasta beklentilerinin iyi anlaşılması, açık bir bilgilendirme yapılması, kişinin gözünün “akıllı lenslere” uygun olup olmadığının detaylı bir göz muayenesi ve ileri teknolojik testlerle tespit edilmesi ve cerrahın tecrübesi başarının ve hasta memnuniyetinin anahtarıdır.”
Doç. Dr. İbrahim Toprak
Dr. İbrahim Toprak yaklaşık 20 yıllık meslek hayatı süresince binlerce göz ameliyatı gerçekleştirmiştir.
Gözüm lazer ameliyatına uygun mu? Gizli keratokonus olur mu? Acaba hangi tedavi bana uygun? Gözlük mü? Kontakt Lens mi? Korneal çapraz bağlama tedavisi (Corneal Collagen Crosslinking) mi? Keratokonus hakkında merak ettiğiniz her şey için başvurun.
UZAK ve YAKIN gözlüklere veda edin. Bu ameliyat için uygun olup olmadığınızı MUTLAKA değerlendirelim...
Katarakt ameliyatı sırasında yüksek ASTİGMATİZMAdan kurtulun...
Lazer cerrahisine uygun olmayan yüksek numaralı kişilerde katarakt ameliyatı yapmadan göz içine lens uygulanarak kalın camlardan kurtulmak mümkün...
Dr. İbrahim Toprak, Göz Hastalıkları alanında bir çok ulusal ve uluslararası diploma ve sertifikaya sahiptir. Lütfen aşağıdaki bölümleri inceleyin.
DOÇ. DR. İBRAHİM TOPRAK, KORNEA, KATARAKT VE REFRAKTİF CERRAHİ ALANINDA DÜNYANIN #1 NUMARALI İSMİ PROF. DR. JORGE L. ALIO İLE YURT DIŞI TECRÜBESİNE SAHİP OLUP BU ALANA YÖN VEREN DİĞER ULUSLARARASI İSİMLERLE YAKIN İLİŞKİLERİNİ SÜRDÜRMEKTEDİR.
DOÇ. DR. İBRAHİM TOPRAK,
Burada ilgi çekecek birçok şey var. Keyfinize bakıp sunduklarımızı inceleyin, hakkımızda bilgi edinin. Bizi takip edin.
Hastalarımıza değer veriyoruz. Dilediğiniz zaman randevu alabilirsiniz.
Sırakapılar, Yaylalı Göz Hastanesi, 495. Sokak, Merkezefendi/Denizli, Türkiye
Bugün açık | 16:00 – 19:00 |
Telif Hakkı © 2019 Doç. Dr. İbrahim Toprak - Tüm Hakları Saklıdır.
GoDaddy Web Sitesi Mimarı İmzalı